Elimizdekinin değerini biliyormuyuz? gerçekten emek harcadık mı?. Evlilik sorunları için bir evlilik terapistine başvurdukmu? Tüm bu sorulara yanıtımız evetse artık boşanma danışmanlığını konuşabiliriz.
Boşanma danışmanlığında amaç; boşanmaya karar vermiş çiftlerin sorunsuz bir şekilde ayrılabilmeleri ve çocuğun bu durumdan negatif etkilenmesini engellemek olarak özetlenebilir.
Ülkemizde yeni yeni gündeme giren boşanma kavramı, hem eşlerde hem de çocuklarda büyük ruhsal sıkıntılara neden olmaktadır. Toplumda boşanma anormal, sapkın ya da utanç verici bir durum gibi algılanmaktadır, çoğu insan eziyet dolu bir evliliği iyi bir boşanmaya tercih etmektedir ancak bunun tam terside gözlenmektedir bir çok çift farkında bile olmadıkları nedenlerle yada basit iletişim sorunları nedeniyle ayrılmaktadır.. Boşanmış çiftlerde çoğunlukla öfke, sitem, gücenmişlik yaşanır. Herkes kendi zemini ya da bakış açısına göre haklı olduğunu düşündüğünden bu dönemde iletişim daha da bozulur. Çevrede bu konuda deneyim az dır o yüzden bu süreç çoğunlukla kötü geçer.
Bu süreçte eşler kendi ruhsal durumları için(duyguları ile baş etmek) ya da çocukları için başvururlar, bir diğer grup eşine boşanmayı kabul ettirebilmek için başvurur.
Boşanmış ailedeki çocuklar yetişkin olduklarında, karşı cinsle sorunlu ilişkiler yaşama ve kendilerinin de boşanma olasılığı diğer çocuklara göre daha büyüktür. Evlenmeden beraber yaşama eğilimi daha fazla. Annelerin ilgi ve şefkatinde azalma gözlenir, ömür boyu süren küslükler olabilmektedir. Çocuk sahibi olmaya karşı isteksizlik, erken cinsel deneyim. Bu çocuklar daha çok davranışsal sorun -suça eğilim-yaşar, otorite ile daha sık başları belaya girer ve okul başarıları düşer.
Boşanma sürecinde boşanma danışmanlığı ne işe yarar?
Çiftler arasında iletişim sağlanır.
Boşanma öncesi danışmanlık verilir
Boşanma sebepleri ve süreç değerlendirmesi yapılır
Altyapı gözden geçirilir.
Çocukla ilgili yapılması gerekenler tartışılır. Boşanma aşamasında çocuğun durumu ve potansiyeli değerlendirilir.
İyi boşanma kavramı öğretilir.
Boşanmanın yas süreci hem çiftte hemde çocukta analiz edilir.
İki çekirdekli aile kavramı hakkında eğitim verilir.
Boşanmanın ömür boyu sürecek evlilik benzeri bir kurum olduğu öğretilir.
İleriki aşamalarda danışma verilir. (yeni ilişkilere adaptasyon, üvey annelik vs)
İyi Boşanma
Burada kastettiğimiz konu anlaşmalı boşanma kavramından öte bir durum. Boşanmada aynen evlilikler gibi etkisi (özelikle çocuk varsa) bir ömür boyu süren bir durum. Boşanma eğer ” iyi” yapılmadıysa çiftlerin ve özellikle çocukların ruhsal ve ekonomik sorun yaşama ihtimali artmaktadır. Boşanmış erkek ve boşanmış kadınlarda ekonomik gerilemeye sık rastlanır. Çiftlerde güvensizlik, sitem ve öfke gibi duygular uzun yıllar sürmektedir. İyi bir boşanma gerçekleşmedi ise çocukta kendine güvensizlik, kişilik sorunları, daha yüksek depresyon ve anksiyete yaşanmaktadır. Boşanmış aile çocuklarında ilişki sorunları ve boşanma oranları daha yüksek oranda gözlenir.
İyi boşanma ile tüm bu negatif olasılıklar azaltılabilir ve özellikle çocuklar bu durumdan en az ya da hiç etkilenmezler. ancak gözlem ve deneyimlerimizden iyi boşanabilen ailelerin çok azınlıkta olduğunu söyleyebiliriz.
İyi boşanmayı kurgusal olarak yazalım; iyi boşanmış çiftler:
- Mutlaka bir evlilik ve boşanma uzmanından boşanmanın her aşamasında destek almışlardır.
- Eşler anlaşmışlar ve birbirleri ile iyi bir iletişim sürdürüyorlar.
- Öfke hüzün ve sitem gibi duygularla baş edip, boşandığı eşiyle yeni sınırlara uyum sağlamışlar.
- Anlaşmalı bir boşanma ile uzlaşmışlar ve adil bir mal ayırımı yapmışlar.
- Çocukların önünde tartışmamışlar ve aldıkları danışma sayesinde onları yaralamayacak biçimde durumu açıklamışlar. çocuklara karşı ortak ve kararlı bir biçimde yeni düzeni oturtmuşlar.
- Çocuklar güven içinde ana-babalığın ortak bir biçimde sürdürüleceğinden eminler.
- Maddi alt yapı oluşmuş çocuklar giden tarafa ya da kalan tarafa üzülmüyor.
- Boşanmış çiftin aileleri durumu kabullenmiş ve çocuklara nasıl davranmaları gerektiğini biliyor.
- Gerekli durumlarda çocuk için ve özellikle çocuğun önünde pozitif iletişim içerisindeler
Çocuk ve boşanma. Çocuk boşanmadan nasıl etkilenir?
-Boşanma sürecinde uygun davranışlar sergilenmezse; boşanmış aile çocukları yetişkin olduklarında, karşı cinsle sorunlu ilişkiler yaşama ve kendilerinin de boşanma olasılığı diğer çocuklara göre daha yüksektir.
-Boşanmış aile çocukları daha çok davranışsal sorun yaşar, otorite ile daha sık başları belaya girer ve okul başarıları düşer.
-Kötü bir evlilik iyi bir boşanmadan daha fazla zarar verebilir.
-İyi bir boşanma ile boşanmış aile çocuklarının diğer çocuklar kadar sağlıklı olabilecekleri ile ilgili yayın ve deneyimler bulunmaktadır.
Çocuklar için iyi bir boşanma nasıl olur.?
-Uygun bir yardımla önce kendi duygularınızla (öfke, gücenme) yüzleşip başa çıkabilmeyi, çocuklarınıza neyi ne zaman, nasıl söyleyeceğinizi öğrenebilirsiniz.
-Yetişkinler bu süreçte kararlı ve sakinse bu durum çocuklara olumlu yansır. Kararlı ve sakin olabilmeniz için altyapıyı oluşturup iletişim halinde olmanız lazım. Çocuklar ebeveynlerin durumunu yakından gözlerler onlar için üzülürler (otelde kalan çaresiz baba/yalnız anne imajı vs)..
-Çocukların boşanmanın seyircisi değil bir parçası olduğunu unutmamalısınız. Çocuklar bu konuda yeterince aydınlatılmazsa çoğunlukla boşanmadan sorumlu olduklarını düşünürler. Onlara bu durumdan sorumlu olmadıkları ve ebeveynliğin ortak bir biçimde sürdürüleceği vurgulanmalı.
-Ebeveynlik ortak bir biçimde sürdürülmeli (özel günlerde bir araya gelebilme vs).
-Çocuk kimi isterse, kime daha çok bağlandı ise onunla kalmalı.
-Birlikte olma zamanını uygun ayarlamalı, aksatmamalısınız ve alıştıkları düzene yakın bir düzen kurmalısınız.
-Eşler ve aileleri “arkadan konuşmama” konusunda kararlı olmalı ve kendi ailelerini de bu konuda eğitmeli.
-İstatistikler boşananların yeniden evlenme oranının çok yüksek olduğunu göstermektedir, bu nedenle çiftler kendilerini üvey annelik-babalığa hazırlamalıdır.
-Yeniden evlenenlerde ideal yapılanma geniş aile-yani boşanan çiftler, üvey ana-baba, üvey kardeşler biçiminde büyük bir aile biçiminde algılanmalı ve bu çerçevede ilişkiler sürmelidir (İkiçekirdekli aile).
Boşanma çocuğa nasıl söylenmeli? Boşanmada çocukla nasıl konuşulur? Boşanma çocuğa nasıl anlatılır?
sorunsuz evlilik ya da sorunsuz boşanma süreci olmadığını düşünüyorum. Bir çoğunuzun boşanma süreci ile yaşadığı suçluluk öfke ya da hüzün gibi duygular yaşarken çocuklar konusunda özenli olduğunuzu biliyorum ancak gene de amacım yaratıcı olmanız gereken bu süreçte size katkıda bulunmak. Aşağıdaki konuşma örnekleri size fikir vermek amacıyla sunulmuştur. Yoksa eşinizin kapasitesine ve kendi alt yapınıza göre çözümler üretin ve işin içinden çıkamazsanız bize ulaşın aslında bu sürecin her aşamasında bizlerden destek almak size her konuda katkı sağlar. Boşanmış aile çocukları da doğru bilgilenme ve davranış biçimleriyle boşanmamış aile çocukları kadar sağlıklı olabilir. Harekete geçin..
Örnek ideal konuşmalar;
“İnsan- arkadaş olarak babanızı seviyorum ama artık birbirimize aşık değiliz. Ayrı evlerde yaşayacağız bu konuda ikimizde kararlıyız. Ancak bundan sonra ömür boyu sizle ilgili olarak görüşeceğiz ve size ortak bakacağız. ”
“Kızım / oğlum biz babanla eskiden çok kavga ediyorduk, artık hiç etmeyeceğiz ya da çok daha nadir edeceğiz. Baban başka bir evde yaşıyor, artık oda çok mutlu bende çok mutluyum, yani senin artık 2 tane evin var, baban çok iyi biri, bende çok iyi biriyim ve seni çok çok ama çok seviyoruz, babayla gene arkadaşız ama o artık başka bir evde yaşıyor, bunu hem o istedi hem ben. Sen gene bu evde benle kalacaksın. Sen artık istediğin zaman babanın evinde de kalacaksın baban senin için çok güzel bir oda hazırladı, ne güzel senin 2 odan var artık. Hem baban sana o evde çok güzel oyuncaklar ve cdler almış. ”
” Hiçbir zaman yalnız kalmıyacaksın mutlaka yanında ben ya da baban olacak. Hem üçümüz arada sinemaya gidecez (ya da çocuk parkı vs**** her zaman mümkün olmayabilir zorlamayın ya da başaramayacaksanız bu sözü vermeyin). Sen istediğin zaman babanla telefonla konuşabilirsin, onu özlersen ona götürürüm seni.”
Sen süper bir çocuksun, hem baban hemde ben seni çok seviyoruz, ayrı evlerde yaşamamızın senle hiç ilgisi yok. Hem baban hem ben senle birlikte kalmak istiyoruz ama babanın işleri çok o yüzden daha çok benle kalacaksın. İstediğin zaman onu görebilirsin.
Bu konuşmaları yaparken rahat huzurlu doğal bir ifade ile yapmak çok önemli, gergin gücenmiş, sitemli davranmamalı, arkadan konuşma olmamalı, birlikte vakit geçirme olasılığı olan akraba, yeni sevgili vs bu konuda eğitilmeli. Bu yazı evlilik ve boşanma comdan alınmıştır.
Boşanma Danışmanlığı Hizmeti İçin Lütfen İletişim Sayfasından arayınız.
“Boşanma Danışmanlığı” için yorum yapan ilk kişi siz olun Cevabı iptal et
Kayıt olmak istediğiniz eğitimi alışveriş sitelerinde olduğu gibi, sepete ekleyerek ödeme adımlarını takip edip işlemi tamamlayınız.
2. Kayıt İçin Gerekli Evraklar:
Kimlik ve Diploma Fotokopisini ( Sadece Aile Danışmanlığı Eğitimine Kayıt Olacaklar İçin Gerekli) info@yasamboyuegitim.net E-Posta adresine gönderilmesi gerekir.
3. Eğitim Danışmanımız ile görüşme:
Satın alınan eğitim sonrasında Eğitim danışmanımız verdiğiniz bilgilere göre (telefon, mail) sizinle irtibata geçer. Online eğitim giriş bilgileri SMS ve E-Posta yoluyla size ulaştırılır.
Değerlendirmeler
Henüz değerlendirme yapılmadı.